Research & Development; nét even anders

by

Bij Vebego vinden we innovatie belangrijk. Want we weten allemaal: stilstaan is achteruitgaan. Maar innovatie is soms ook een echte breinbreker, want hoe pak je dat nou gestructureerd aan? Soms is het antwoord een verrassing.

Afgelopen week was ik bij het afstuderen van 20 collega’s uit diverse Vebego-bedrijven. Zij volgden de afgelopen 2 jaren de Vebego Tactical Management Course. Een reis waarbij ze vakgebieden verkennen die niet direct deel uitmaken van hun dagelijks werk, maar waardoor ze wel zaken in een breed perspectief leren zien. Deze 20 collega’s hebben vooraf allemaal een self-assessment gedaan. Hun belangrijkste bevindingen over hun sterke en te ontwikkelen kanten presenteerde iedereen individueel met een symbool of kunstwerk. Ik was blij verrast hoe open en eerlijk iedereen over zichzelf durfde te zijn. Bewonderingswaardig, iedereen stond daar toch maar mooi voor de groep om deze informatie uit te beelden aan de hand van een zelfgekozen voorwerp. Maar behalve inzicht in zichzelf en collega’s, hebben deze 20 studenten ook een aantal waardevolle projecten afgerond. Neem bijvoorbeeld Google Glass en de toepasbaarheid hiervan in onze branche. Van de 10 experimentele Google brillen in Nederland wist deze groep er beslag te leggen op 2. Hoe dat gelukt is blijft een groot geheim. Met de hulp van dochterbedrijf Alpheios heeft een groep cursisten in 6 maanden tijd de mogelijkheden van de Google Glass verkend en het concept ExpertAtHand ontwikkeld. Een concept waarbij schoonmakers gebruik maken van Google Glass om hun werk beter en eenvoudiger te kunnen doen. Een vernieuwend concept dat de publieksprijs voor innovatie in de wacht sleepte op de ISSA/Interclean.

Mijn conclusie: investeren doe je niet alleen in innovatie, maar vooral in mensen en hun talenten. Door hen vertrouwen en ruimte te geven om zich te ontwikkelen komt innovatie als vanzelf. Misschien zijn onze management trainingen wel Vebego’s R&D afdeling van de toekomst.

Advertenties

2 Reacties to “Research & Development; nét even anders”

 1. Jacques Wagtmans Says:

  Waardecreatie pur sang. Prachtig voorbeeld van investeren in de medewerker (mens). Of zoals de Directeur tegen de opleidingsfunctionaris zei: Wat als we met opleidingen investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg? Waarop de opleidingsfunctionaris zei: Wat als we dat niet doen……..en ze blijven.
  Succes!
  Jacques Wagtmans.

 2. Jan van der Heijden Says:

  Mooi stukje van Ronald en bovenal vreselijk waar!
  Vebego = mensenbedrijf

  Jan van der Heijden – Hago food & industry
  De (food-) industrie verdient een vakman!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: