Flexibiliteit op de arbeidsmarkt

by

Onlangs heb ik een lezing bijgewoond van Prof. Mr. Grapperhaus, Senior Partner bij Allen & Overy. Hij schrijft ook met regelmaat een column in het Financieel Dagblad. Hij ziet een aantal ontwikkelingen op de arbeidsmarkt die aan het denken zet:

Momenteel krijgt nog maar 3% van de werkenden een vast contract in zijn/haar 1e baan. Een tijdelijk of flexibel contract is dus de norm. Daarnaast groeit het aantal ZZPers zeer sterk. Het blijkt dat 40% van die ZZPers totaal niet verzekerd is tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en 30% is onderverzekerd ten opzichte van werknemers in loondienst. ZZP’ers zijn daarom vaak goedkoper en verdringen vaste banen. Zeker waar het gaat om werk waarvoor weinig of geen hoge opleiding nodig is.

Zijn conclusie is dat verschillen tussen ZZPers en vaste werknemers kleiner moeten worden. Als maatregel stelt hij voor om de zelfstandigenaftrek te gaan gebruiken voor verplichte collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioensparen voor ZZPers.

Wat moet je hiervan vinden? Vebego wil vanuit haar ambitie naar goed werkgeverschap toch een oplossing bieden voor medewerkers die nu geen vast werk vinden of als ZZP’er hun diensten aanbieden maar eigenlijk een vaste baan nastreven. Maar ook daarbij heb je een flexibele schil nodig om mee te kunnen bewegen met de markt. De uitdaging daarbij is om voldoende binding met ons bedrijf te ontwikkelen. Dat kan door medewerkers te trainen en op te leiden. Maar ook door steeds weer werk te vinden voor je medewerkers. Een voorbeeld hiervan is ons initiatief Sharing Workforce waarin Hago en andere schoonmaakbedrijven via een platform de schoonmaakvakmensen collegiaal in- en uitlenen om hen zo meer continuïteit en werkzekerheid te geven. Daarnaast pleiten we ook voor een volwaardige baan voor huishoudelijke hulpen, gefinancierd met bijvoorbeeld dienstencheques. Zo proberen we mensen in deze onzekere tijden toch meer werkzekerheid te geven.

38b.jpg

Want als je de verschillen in beloning, risico’s en zekerheid bekijkt tussen vaste contracten en ZZP’ers heeft Grapperhaus gelijk. Het verschil is te groot en moet worden verkleind.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: