Toekomst van werk

by

Ik heb kort geleden Martin Ford horen spreken. Martin Ford is de auteur van het boek ‘Rise of the Robots’ en een futurist met de focus op kunstmatige intelligentie. Want wat betekent tech en robotisering voor de toekomst van werk, dat blijft een interessante discussie. Volgens Ford gaat het in ieder geval een grotere impact hebben dan we tot nu toe allemaal denken. Want techniek raakt alle sectoren: van eenvoudig tot complex werk. Van zelfrijdende (vracht)auto’s tot het werk van kassières. Computers die bijvoorbeeld scans en foto’s kunnen interpreteren, kunnen dat al vele malen sneller en nauwkeuriger dan mensen.

Doordat de impact zo breed is, zijn de gevolgen groter dan bijvoorbeeld de mechanisatie in de landbouw. Volgens Ford komen er door de nieuwe technologie wel nieuwe banen bij, maar dat zijn er lang niet zo veel als de aantallen van de mensen die er door getroffen worden. Moeten we daar blij of ongelukkig van worden? De optimisten benadrukken dat technologie ons veel werk uit handen neemt, zodat we meer tijd over houden voor interessante en leuke dingen. De andere kant benadrukt dat door de technologie werk afneemt en ons werkloos maakt. Een ding is voor mij duidelijk; stopzetten van deze technologische ontwikkeling gaat niet gebeuren. En als je dat gelooft, blijft er maar een ding over. Namelijk er zo goed als mogelijk mee om gaan.

Daarbij zijn er een drietal punten die hierbij aandacht verdienen:

  1. De snelheid van verandering
    Hierbij gaat het niet alleen om wat er technisch mogelijk is, want dat is veel meer dan we weten, maar vooral ook wat wij als mensen en maatschappij aan kunnen.
  2. De verdeling van werk en welvaart
  3. De vraag hoe mensen voldoende zingeving in hun leven vinden,
    bijvoorbeeld door het een plaats te geven in het onderwijs.

Vebego robotisering

Dit klinkt toch wel heel anders dan: ‘Hoera! De robots komen’. Toch ben ikzelf wel wat optimistischer dan Ford. Al ontken ik niet dat het trends zijn om rekening mee te houden. Want als we er geen goed antwoord op hebben dan voedt het negatieve gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid. Dus ik zou als werkgever graag pleiten om verantwoord om te gaan met tech en robotisering, en rekening te houden wat bij mensen past en wat ze aan kunnen. Om mensen die iets minder makkelijk mee kunnen komen, voorrang te geven en ze te helpen. Want voor mij betekent zingeving: dat mensen met plezier in een goede werkomgeving hun werk kunnen uitvoeren. En ook kunnen genieten van de extra vrije tijd die de technologie ons geeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: